Ose matmarknad

Med rykende ferskt navn og hjemmeside er det igjen duket for marked på Ose i Setesdalen i juli. 

Osemarknaden har blitt arrangert av den frivillige organisasjonen Ose Mat og Kultur siden juli 1995 og har siden det vært et fast innslag hver sommer i Ose. Fokus er på tradisjoner innenfor matlaging, husflid, kunsthåndverk og aktiviteter.

Organisasjonen Ose Mat og Kultur ønsker å skape aktivitet og engasjement i lokalmiljøet med denne festivalen. Her tas det med andre ord vare på tradisjoner i Setesdal, noe som er i tråd med hvordan festivaler fungerte i gamledager. Da var det nemlig på slike festivaler at de eldre fortalte om tradisjoner og historier slik at tradisjonene ble bragt videre.

I år har festivalen gått fra å hete Osemarknaden til å hete Ose Matmarknad og det arrangeres 12. og 13. juli 2014. I fra gammelt av var Skysstasjonen på Ose et knutepunkt der de som kom langveis fra, fikk møte bygdefolk og man kunne utveksle nye og gamle ideer, varer og tanker.

Det er en spesiell og intim stemning som er rammet inn av gamle flotte bygninger i Ose. Deriblant Storstoga, Ose Turistheim, Ose Ullvare, Storstoga Kro, Ose Grendehus og Coop Marked Ose. På Ose Grendehus er det et svært etegilde hvor du kan få kjøpt gamle, tradisjonsrike retter som Korv m/komle, komper, setesdalsuppe, Rjomegraut og spekemat. I salgsbodene finner du masse spennende lokale matvarer, med fokus på kortreist mat.

Årets Ose Matmarknad

Så hva kan du forvente deg av årets Ose Matmarknad? Foruten masse spennende tradisjonell mat og hpndtverk, kan du forvente deg masse lokal underholdning. Det arrangeres turer med Bjoren fra Bygland til Ose på lørdagen med retur på søndagen.

Det arrangeres konserter med spennende countryartister. Først ut er Hawk Christensen som regnes som et av de store stjerneskuddene på countryhimmelen i Norge. Han spiller såkalt outlaw-country med røff og rusete stil. Han benytter seg av tung bass og hylende gitarer som sammen med mye energi og tilstedeværelse på scenen gir deg et makeløst show. Han har delt scene med artister som Smokie, Rune Rudberg og Rednex.

På søndagen kan Ose Matmarknad skilte med den lokale artisten Kim André Rysstad som kommer fra Rysstad i Valle Kommune. Han har studert sang siden han var 17 år og valgte å fokusere på folkemusikk da han skulle studere i 2003. Han jobber mye med den folkelige sangstilen fra hjembygda, men han har også hentet mye inspirasjon fra country, bluegrass og popmusikk.

Han deltok i Grand Prix i 2012 med låten Så Vidunderleg. Han har også deltatt i Beat for Beat sammen med Mari Klingen. Han har gitt ut de tre albumene Tak Hard uti hand, Vegen og Så vidunderleg. Han har også vunnet priser internasjonalt. I 2012 vant han Best Male Folk Singer of the year på Folk Off! Awards i Liverpool.

Det blir også show med Austad leikarring, en leikarring som trener hver mandag i Ose Grendehus. De opptrer på arrangement rundt om i Setesdalen og fremfører bygdedans og sangdans.

Velkommen til Ose Matmarknad!