Er lys det samme over alt?

ShanghaiDu ser det hver dag, over alt, men tenker du på hva det egentlig betyr? 

Fra gammelt av da man først fikk lys gjennom ild, ble lyset brukt til å gi varme og ikke minst sikre at man kunne drive med gjøremål etter mørkets frembrudd. Det førte til mer produktivitet og man fikk mer ut av hver eneste dag. I dag ser vi at lys betyr forskjellige ting hvor enn du beveger deg i verden.

Men hva er det som bestemmer hva lyset betyr fra sted til sted? Man kan faktisk si at det er alt etter hvor langt landet har kommet i sin utvikling, og hvor fattige befolkningen i landet er. Dette vises gjennom en del faktorer.

  • Gjennomsnittlig inntektsnivå.
  • Landets infrastruktur og da spesielt strømleveranse. Når den ut til alle i landet, er det nok strøm, eller må de kjøpe inn fra utlandet?
  • Utvikling av bedrifter og industri utenfor bykjernene.

De fleste land har store byer hvor elektrisiteten og strømnettverket er godt utbygd. Dette betyr at man har stabil strømleveranse til alle kunder i området, noe som også betyr at strøm etter hvert blir noe man tar for gitt. Design blir veldig viktig og man henter informasjon fra steder som www.belysningsdesign.com.

Viktig for utviklingen av samfunnet

Lys har vært en viktig faktor i industrialiseringen, ettersom det betydde at man kunne jobbe til alle døgnets tider, fordi man ikke var avhengig av det naturlige dagslyset. Dette førte til økt produktivitet, økt antall sysselsatte og dermed utviklingen av en middelklasse som hadde penger å bruke og investere.

Er du på tur på landsbygda i Vietnam for eksempel vil du se at lys og strøm i det hele tatt er en mangelvare. Har de lys er det mest sannsynlig et eneste lys i huset, som er plassert på et viktig sted, gjerne der hvor barna gjør lekser.